mandag 3. mars 2008

De tradisjonelle minioritetsspråkene i Norge

Språk og hvor
mange språkbrukere

Lokalisering

Samisk
- Nordsamisk (10.000-20.000)


- Lulesamisk (omtrent 500 i Nordland)


- Sørsamisk (noen få hundre)


- Nordsamisk: Snakkes mest i Finnmark og Troms

- Lulesamisk: Nordland

- Sørsamisk: Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og helt nord i Hedmark

Kvensk (ca. 200 språkbrukere)

Finnmark og Troms

Norsk Romani (fra noen hundre til et par tusen)


Norsk romani er en norsk variant av romanes. Romanes snakkes over hele verden, mens norsk romani snakkes i Norge.

Romanes (300-400 i Norge)

Romanes er knyttet til sigøynerne som opprinnelig kommer fra India.



Som vi ser i tabellen over, er alle disse språkgruppene svært små. Den største gruppa er nordsamisk (også kalt finnmarksamisk). Nedenfor er den en forklaring på hva de forskjellige språkene er:


Kvensk

Kvensk har nylig blitt et offisielt språk i Norge, og snakkes i deler av Finnmark. Språket snakkes av mennesker som kom til Finnmark og Nord-Troms fra grensen mellom Finland og Sverige (også kalt Tornedalen), men de kom også fra nord i Finland. Disse menneskene ble kalt kvener, derav navnet kvensk.

Kvensk er et offisielt språk i Porsanger, mens det er vanlig blandt kvenene å kalle språket for finsk i Varanger. Porsanger og Varanger ligger i Finnmark der de fleste som snakker kvensk holder til.


Sangen "More Than Words" sunget på kvensk:


Norsk romani
Norsk romani kalles også romani og er en nordisk variant av romanes. I Norden er romani best kjent som romanifolkets språk (taternes språk).

Romani fikk ofifisiell status som nasjonalt minioritetsspråk i Sverige på den svenske Riksdagen (Sveriges lovgivende forsamling eller parlament) den 2. desmeber i 1999. Samisk og finsk var blandt de andre språkene som også fikk offisiell status som minioritetsspråk i Sverige på samme dag.

Norsk romani snakkes selvfølgelig i Norge, mens svensk romani snakkes i Sverige. Norsk romani snakkes i noen områder i Norge (dvs. Trøndelag og Østlandet), mens svensk romani snakkes i hele Sverige.


Hvis du vil lære deg å telle til 10 på romani har du kommet på rett sted. Her er nemlig en oversikt over tall fra 1-10 på romani:

en - jikk
to - dy
tre - trin
fire - sjtar
fem - parnsj
seks - sinkus
sju - efta
åtte - okta
ni - enja
ti - desch / dyparnsj


Romanes
Romanes er det offisielle navnet på sigøynerspråket i Norge. Noen ganger brukes begrepet "romanes" synonymnt med "romani". Grunnen til dette er fordi begge språkene regnes som romanifolkets språk. Romanifolket er en etnisk gruppe som opprinnelig kommer fra India. I dag er de spredt utover hele verden fordi de vandret ut fra India for flere hundre år siden.


Hva har romani og romanes til felles?
De to språkene har egentlig ganske mye til felles, men fordi de er adskilt på grunn av beliggenhet (geografi) og på grunn av skille i tid, har de utviklet seg ulikt. Vi kan sammenligne denne hendelsen med utviklingen av norsk og islandsk.



Kilder:

Ingen kommentarer: